Eco-Conservation Marine Education Center of
Project Info

Marine Education Center

Ocean Springs, MS

“All buildings eventually end up in the ocean.” 
-Chris Snyder, Director of the Marine Education Center

Heeding this advice, the design team began to envision the new Marine Education Center at the Gulf Coast Research Laboratory after the previous Center was destroyed by Hurricane Katrina. The Center exemplifies sustainable coastal building techniques in harmony with the marine environment. The use of wood was a primary focus of the design to unite the Center to the adjacent pine flatwood forest. The education facility includes outdoor classrooms, laboratories, administration offices, assembly spaces, exhibition areas and a pedestrian suspension bridge where researchers have an unparalleled opportunity to learn about the ecologically critical bayou and tidal wetlands of southern Mississippi.  

At the inception of the project, the team consulted with biologists and site ecologists to assess the flora and fauna in three pre-determined zones before selecting which would be the optimal site for the new Center. The chosen zone had the least sensitive ecosystem, provided access to open water, and had suitable building elevation to protect the buildings in the event of a natural disaster. The campus of buildings was designed to be naturally resilient. The main buildings were sited within the existing tree canopy, allowing the trees serve as a natural wind buffer. Considering natural disasters and durability, the design focused on using and maintaining the land to serve as the first line of defense. The building’s foundation used helical piers to minimize the impact to the roots of the trees that would protect the buildings. 

Block Quote Icon
This is a beautiful project and I really appreciate the standard components that they used...the classrooms down to the indoor and outdoor spaces really work well in dissolving that boundary and to engage with the landscape.
Paul Masi, Juror for AIA San Antonio
Principal at Bates Masi Architects

11043_P_N9_board.jpg

_GCRL Site Plan.jpg

2VERTICAL.jpg

1VERTICAL.jpg

GCRL Long Bridge Section.jpg

11043_P_N10_board.jpg

11043_P_N11_board.jpg

11043_P_N8_board.jpg

11043_P_N31_board.jpg

Awards
2019
2019
2018
2018
2018
2018
2018
2018
TEAM

Associate Architect: unabridged Architecture 
Landscape Architect: Studio Outside
Photography: Casey Dunn