jsartory's picture

Montessori School of SA Community Charrette

Two Mondays ago, Greg, Cameron and I met up for a kick-off charrette with the parents of the Montessori School of San Antonio. The crowd of 40+ split into tables of 6 - 8 and participated in a three-part exercise that would spark imagination and help us understand what is important to the Montessori community. ‘What’s in a word?’ was the first exercise where each group had about 10 minutes to scribble down a number of concise terms that describe the qualities and expectations of what the new addition could become. Many of the groups came up with common goals such as “personalized/...
philzimmerman's picture

Field Report: Texas Biomed

The design of a new research laboratory and administration building for the Texas Biomedical Research Institute campus in San Antonio, TX posed an interesting challenge for Lake|Flato. Surrounded by stucco clad, low rise lab and lab support buildings the new facility needed to communicate with existing architectural and material languages while speaking to the greater context and pushing innovative design. Referring to initial design goals for the project, Lake|Flato Partner Greg Papay explains, “It will be an exemplary facility that reflects San Antonio – paying homage to our local culture,...
philzimmerman's picture

Field Report: Nueces River Ranch

Conceived as a unique blend of old and new, the nearly completed Nueces River Ranch carefully incorporates historical artifacts into a work of contemporary Texas architecture. As construction on this hill country residence comes to a close, the project has come full circle from early concepts of what the design would be. Evident in early concept sketches, our intention for the project was to create a design that referenced both Texas hill country vernacular and contemporary formal simplicity. Furthermore, materiality and heightened connection between inside and outside expressed in the...
graceboudewyns's picture

Better Know an L|F Project: Leon Springs

Leon Springs is a residence for a professional couple who wanted their last home to achieve the highest level of energy and water efficiency. Our clients wanted a sustainable home that used local durable materials and efficient systems, had healthy indoor air quality, and allowed them to connect on a deeper level with nature. There are 3 main forms that combine to create several outdoor spaces where the clients enjoy morning coffee, outdoor meals, and relaxation. The home sits lightly on a sloped site, taking advantage of great views and solar orientation. The roofs slope with the site,...
margaretsledge's picture

High Cotton

A group of 4 LF’ers traveled to Lubbock in September to participate in a community charrette. This is the first part of our story, in which we discover the potential of a collection of grain warehouses. As many of you know, Lake|Flato has officially joined the 1% program of Public Architecture, and has completed several community outreach projects in 2012 as part of this initiative. The 1% is a national movement in partnership with the AIA that promotes pro bono architectural efforts in the public interest. We would like to share with you our work on the High Cotton project for Link...
philzimmerman's picture

Field Report: Custom Light Fixtures at Pearl

As completion of the Pearl Parkway Buildings of the Pearl Brewery Redevelopment in San Antonio, TX wraps up, many finishing details are finally going into place. Custom light fixtures that were designed to utilize existing materials and found remnants of the historical brewery were recently installed. The “Beakerlier” as it has come to be known was created for a lobby space within one of the Parkway buildings called the Lab. The fixture is composed of materials originally used in the Brewery’s laboratory for beer quality and recipe testing. The chandelier’s design not only makes use of found...
graceboudewyns's picture

Better Know an LF Project: Francis Parker School

In the fall of 2002 Francis Parker School, San Diego's oldest and largest independent, non-denominational, co-educational day school, held an inviting design competition for its Middle/Upper School campus to create a new Master Plan and expansion of facilities. Lake|Flato won the competition with a proposal that captured a unique blend of sensitive environmental planning, inspirational public spaces and progressive, open buildings. Answers by Greg Papay Completed in 2006 LF Scope: Programming; Master Planning; SD; DD; CD; CA Program: First Phase: 29 Upper School Classrooms, 8 Upper School...
randpinson's picture

Digital Pin-up: Josey Pavilion

The Betty and Clint Josey Pavilion is a project located on the Leo Ranch outside Decatur, Texas with aspirations to be the first Living Building project in the State of Texas. The 5,400 square foot open air pavilion is a meeting and education center that serves as a demonstration site for the Dixon Water Foundation , whose mission is to promote healthy watersheds through sustainable land management ensuring the preservation of our water resources. The pavilion is comprised of two identical structures, one housing a large open gathering space for 150 occupants and the other housing a catering...
ashleyheeren's picture

Waller Creek: A Competition Process

For over a year, LF worked on Austin’s urban-scale competition to Design Waller Creek, which finally came to a close last month. Our vision of Waller Creek (The Oasis) unfortunately didn’t win (see http://wallercreek.org/finalfour/ for a glimpse of our boards as well as the selected team and other finalists’ submissions); but by participating and making it to the final stage, we gained an amazing experience that taught us huge amounts about the dynamic culture of Austin and the potential roles of regenerative landscapes in future urban development. A little background: Waller Creek runs...
graceboudewyns's picture

Better Know an LF Project: Shangri-La

ANSWERS BY Joseph Benjamin Completion Date: 2007 The program was for a new visitor center that included administration offices, café, bookstore, exhibit space and a lecture multipurpose room. The program also included education spaces, a lab with exhibit pavilion, two remote outpost classrooms, a bird blind, a separate restroom building, a rain shelter and a pavilion called the cypress gate located in the restored botanical garden. The Crux of the Design: The project was focused on creating the most sustainable nature center possible in the Texas region; the challenge was building in a...

Pages