mattmorris's picture

Scott Visitor Center

In the middle of July Tenna and I made a trip to the 2013 Boy Scouts of America National Jamboree. The Summit Bechtel Reserve is the new Jamboree home for the Boy Scouts of America. Previously located at an Army Base near Washington DC, this site in West Virginia is their new and permanent location. Hosting about 40,000 to 45,000 people this is its inaugural year. The purpose of our trip was primarily to visit the site of the Scott Visitor Center - currently under construction - but also to take in and observe the Jamboree in progress. We spent an entire day there as visitors where we had to...
randpinson's picture

Digital Pinup: Alamo Brewery

Lake|Flato Architects is pleased to announce that San Antonio’s own Alamo Beer Company Brewery is on its way. Located east of highway 281 and just south of the historic Hays Street bridge, the 18,000 square foot brewery is uniquely positioned at the gateway to the Dignowity Hill neighborhood. In addition to crafting crisp, tasty brews, the project aims to catalyze the city’s growing east side, providing a vibrant destination for locals and visitors alike. The design organizes and connects the 3 primary programmatic elements: brewery operations, administrative offices, and beer hall. The...
graceboudewyns's picture

Better Know an LF Project: Prindle Institute of Ethics

Located within walking distance of the DePauw Campus, the Prindle Institute of Ethics lies within the 500-acre DePauw University Nature Park, situated above an abandoned limestone quarry. The Institute's facilities, positioned around a central courtyard, include conference rooms, an auditorium, a library, dining rooms, and guest suites capable of hosting visiting scholars. The central courtyard not only serves as a visual connection for the building's users, but also provides views to the natural environment for public spaces within the building. Answers by Todd Wascher and Andrew Herdeg...
graceboudewyns's picture

Better Know an L|F Project: Cranbrook Kingswood Girls' Middle School

Cranbrook’s campus, located in Bloomfield Hills just north of Detroit, is known for its architecture. With its original buildings by Eliel Saarinen, the campus has seen more recent additions by such noted architects as Steven Holl, Rafael Moneo, and Todd Williams and Billie Tsien. When they needed a new middle school, they called Lake|Flato. Answers by: Brantley Hightower Client: Cranbrook Schools Project Team: Ted Flato, Greg Papay, Brantley Hightower, Vicki Yuan, Meredith Contello Year Completed: 2011 LF Scope: SD, DD Associate Architect: Ghafari & Associates Award: AIA Committee of...
randpinson's picture

Digital Pinup: Big House

The Big House is a design concept for a family ranch near Junction, Texas. The design is meant to contrast with another project located on the property known as the Rock House. Originally conceived of as a Porch House, the addition of program and prolonged factory schedule have allowed it to developed into a site built project. Sited and perched along a bluff with spectacular views to the river and a nearby spring, the design consists of two gabled "bars" and two shed structures. The shed structures would house all of the utilitarian and ranch operations program, while the gable forms share...
randpinson's picture

Peanut Gallery: Baker Preserve

On a recent friday, some of us from the office gathered for what's known as Peanut Gallery for the Baker Preserve residence with Cody Knop. Graham Beach defines the office Peanut Gallery as "Designer Happy Hour". This is everyone's opportunity to get a glimpse of the project and provide feedback to the team as they move forward. While the design conversation is always stimulating, peanuts are a must, and beer is a must. Karla Greer describes the Baker Preserve as located on an untouched site in Austin that has been used by hikers enjoying the cool spring fed creek, wildlife and trails through...
graceboudewyns's picture

Better Know an LF Project: Air Barns

The "Air Barn" was designed to provide a habitat for the client's string of polo ponies; in addition to shelter, each barn provides food and water for up to 12 ponies. The composition of two traditional open “pole-barn” structures, with deep roof overhangs, creates the housing portion of these barns. Solid shed “saddlebag” forms flank each end, which contain tack and feed rooms. Originally there was a single barn, but as construction started the second barn was added, which is how it became the plural “Air Barn s ”. . . "Why build one when you can build two for twice the price"- quote from SR...
graceboudewyns's picture

Better know an L|F Project: Carraro Residence

Located on a 40-acre river-bottom site, the house reuses the steel frame, stair rails and ventilators of a decommissioned cement plant bought for $20,000. Lake|Flato re-erected the 40’ x 80’ steel-framed building into a “Z” shape around existing oak trees. The Story: The Alamo Cement Company was chartered in 1880 and provided cement for decades of construction projects, including the Texas State Capitol. Development of the site in the late 1980’s into the Quarry Marketplace required the dismantling of most of the existing structures. Our clients purchased the smallest of the steel buildings (...
philzimmerman's picture

Field Report: Rocking X Ranch

In the past year since the first Dogrun Digital Pin-Up of Rocking X Ranch, construction has come to a close and the original design concepts of the project are beginning to be realized. Located in North Texas, the private ranch is composed of a series of independent structures assembled among a grove of live oaks and organized around a central living space. This dispersal of program allows the complex to be occupied comfortably by both large groups and intimate family gatherings. The formal ques for the project originate in the Texas vernacular; farming structures, sheds and simple ranching...
randpinson's picture

Digital Pin-up: Cutting House

The Cutting House is a residence for a return client who wanted to make use of an existing ranch house. The concept is to salvage the existing house and surround it with new structures that will address the programmatic needs of the owners. The new structures will provide space for a home office, utility room, gallery space, screened porches and a pool shade structure. The existing house will be clad in stone with the new structures expressed in a contrasting lighter material that is not yet determined. The dialogue between the existing and new structures will also include landscape spaces...

Pages